ONLINE ÚJSÁG

Gyöngyszemek a Magyar Kultúra napján Minden év január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nagy a sürgés-forgás a Mozi épületében. Az öltözők megtelnek szebbnél szebb ruhákkal, jelmezekkel. Suhannak a szoknyák, kopognak a csizmák,
a hosszú hajakba piros, fehér színű szalagok fonódnak. A kórus tagjai bemelegítik hangszálukat, az előadók még utoljára elismétlik gondolatban a jól megjegyzett, bevésett sorokat. A hideg idő ellenére folyamatosan nyílt az ajtó, a kipirult arcokon megjelent a várakozás és az izgalom jele. Hamar elfogytak a belépéskor kiosztott, számozott köszönőkártyák. Közel 700 ember - lelkes gyerek, segítőkész pedagógus, óvodapedagógus, kíváncsi szülő, nagyszülő - gyűlt össze a jeles napon. A Görög Demeter Művelődési Ház által szervezett 3 órás rendezvényen kultúránk végtelen fonalára fűztük fel az értékes gyöngyszemeket.
Szem előtt tartva Veres Péter író mottóját, arra törekedtünk, hogy minden szépet, nemest, érdemest bemutassunk kis közösségünknek, közönségünknek. Az irodalom, zene, tánc és színjátszás legcsiszoltabb, legfényesebb gyöngyszemeit csodálhattuk meg közelről. A fellépők, szereplők felkészülésükkel, kitartó munkájukkal egészen mélyre merültek, hogy felszínre hozhassák időtálló értékeinket. Örömüket lelték abban, hogy megmutassák mire képesek, észrevétlenül is nyitottak a hallgatóság felé. Csige Tamás polgármester úr ünnepi beszédében hangsúlyozta- „(…) a mi gyerekeinknek, a város szülötteinek kell megmutatni, hogyan élik meg saját kultúrájukat, feladatunk, átadni és megőrizni hagyományainkat a jövő generációja számára!”

Húsvéti TücsökTanya Játszóház Húsvéti kézműves foglalkozásra került sor a Görög Demeter Művelődési Házban 2015. március 30-án. Nagyhaju Sándorné közművelődési szakember a szabadidő hasznos eltöltésének jegyében óvodások számára szervezett játszóházat. Központi témája a húsvétvárás volt. A Szent Bazil Görög Katolikus Óvoda Pillangó és Katica csoport tagjai a játszóház vezető tolmácsolásában először egy kedves mesét hallhattak a gyáva nyúlról, majd ügyesen válaszoltak a feltett kérdésekre. A helyes választ adók egy-egy piros tojással lettek gazdagabbak. A mesehallgatást követően a gyerekek élő nyuszit simogathattak, majd kezdődött az igazi „műhelymunka”. Otthonukat díszítő ajándéktárgyakat készítettek. A munkát labdajáték szakította meg, melyben a lelkes csapatok összemérték ügyességüket. A foglalkozás végeztével babazsúr vette kezdetét, a gyerekek örömére. A csoportok a dekoráció elkészítése mellett olyan élményekkel gazdagodtak, amelyeket a későbbiek folyamán kamatoztatni tudnak. A program szervezői bíznak abban, hogy az óvoda csoportjai máskor is szívesen jönnek majd el a művelődési ház rendezvényeire.
A Teljes cikk folytatásához kattints ide!